Verhuizen naar het buitenland

Verhuizen naar het buitenland

Door: Bärbel Theelen

Verhuizen naar het buitenland

Vandaag de dag komt een verhuizing naar het buitenland steeds vaker voor. Van pensioen genieten in een heerlijke bungalow in Spanje, klinkt voor de meeste als muziek in de oren. Wat veel mensen echter vaak niet weten is dat men op deze manier terecht kan komen in een internationale vererving. Elk land heeft zijn eigen regels met betrekking tot het erfrecht, dit is van belang aangezien het erfrecht van verschillende landen elkaar kan tegenspreken. Het leuke vakantiehuisje in Spanje kan dus tot lastige situaties leiden. Om de regels iets te vereenvoudigen is op 17 augustus 2015 de Europese Erfrechtverordening van kracht geworden. De verordening heeft voor de regels omtrent internationale vererving proberen te vereenvoudigen, dus wat staat er nu precies in deze verordening?

Verordening 2015
Als een persoon de Nederlandse nationaliteit heeft, in Nederland woont en alle bezittingen in Nederland heeft staan, is het makkelijk. Er is dan namelijk geen sprake van internationale vererving en het Nederlandse erfrecht is dan gewoon van toepassing. Echter, het komt steeds vaker voor dat men over bezittingen beschikt in het buitenland, zoals een (koop)huis, een bankrekening of een inboedel. Voor de Europese Erfrechtverordening 2015 kon het voorkomen dat er meerdere rechtsstelsels van toepassing konden zijn op één nalatenschap.  Dit kon voor veel onduidelijkheid zorgen bij de afwikkeling, gezien de rechtsregels van de verschillende landen elkaar konden tegenspreken, de erfgenamen niet altijd wisten waar zij aan toe waren of zelfs hoeveel belasting er moest worden betaald. De verordening 2015 heeft geprobeerd deze complexiteit van grensoverschrijdende nalatenschappen te voorkomen, door ervoor te zorgen dat in bijna alle Europese landen, met uitzondering van Denemarken, Ierland en Verenigd Koninkrijk, dezelfde regels worden gehandhaafd om te bepalen welk recht van toepassing is in een grensoverschrijdende nalatenschap.

Welke regels gelden bij internationale vererving?
Om te bepalen welk recht precies van toepassing is op de nalatenschap hangt af van de vraag of de erflater voor zijn overlijden een rechtskeuze heeft gemaakt.

Met rechtskeuze
Een rechtskeuze van welk recht op de nalatenschap van toepassing zal zijn wordt door de erflater vastgelegd in het testament. De verordening geeft aan dat de erflater kan kiezen dat het erfrecht van het land waar hij de nationaliteit van draagt van toepassing is op zijn nalatenschap. Indien de erflater twee nationaliteiten draagt, dan kan hij in zijn testament een rechtskeuze maken voor één van deze landen.
Geen rechtskeuze
Indien de erflater komt te overlijden zonder een rechtskeuze te hebben gemaakt, dan geldt in principe de regel dat het erfrecht van toepassing is van het land waar de erflater op moment van overlijden woonde. Deze regel geldt niet, indien de erflater echter “nauwe band” heeft met een ander land door bijvoorbeeld bezittingen, een huwelijk, een regelmatig verblijf of sociale contacten. In dit geval zijn de regels van dat land van toepassing waarmee de erflater de nauwe band heeft. Hierbij kunt u denken aan een Nederlander die net over de grens van Duitsland woont, getrouwd is met een Belg, maar werkt, haar sociale contacten en een bankrekening in Nederland heeft. De contacten van de Nederlander zijn nog zo ontzettend verbonden met Nederland, ondanks dat hij in Duitsland woont, dat het Nederlandse erfrecht van toepassing blijft.

Aangezien geen keuze maken in een testament, ondanks de vereenvoudigingen van de verordening, tot verwarrende situaties kan leiden, wordt geadviseerd de rechtskeuze op te nemen in het testament.

Kortom, dankzij de Europese Erfrechtverordening van 17 augustus 2015 is internationale vererving een stuk eenvoudiger geworden. Toch blijft internationale vererving een lastig onderwerp waarmee met veel aspecten rekening moet worden gehouden. Het is dan ook verstandig een deskundige te raadplegen mocht u in een internationale vererving terecht komen.

 

 

Bolweg Advocatuur, dé advocaat erfrecht Haarlem

Neem voor vragen of juridische bijstand contact op met Bolweg Advocatuur door een e-mail te sturen naar info@bolwegadvocatuur.nl, te bellen naar 023 – 212 34 00 of klik hier om contact op te nemen met Bolweg Advocatuur!

Wilt u een routebeschrijving naar het kantoor? Vind hier de routebeschrijving naar het kantoor van uw advocaat familierecht van Bolweg Advocatuur!

Het kantoor is gevestigd aan de rand van het centrum van Haarlem, op relatief korte afstand van de plaatsen Heemstede, Aerdenhout, Zandvoort en Bloemendaal.